Korudent Diş Kliniği
Sayın Sertaç Kızılkaya Öncelikle Sizi Tanıyabilir Miyiz?
1992 İstanbul Ünüversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Serbest diş hekimi olarak uzun yıllar kendi muayenehanemde çalıştıktan sonra Korudent Diş Polikliniği kurucu ortağı oldum. 2014 yılından itibaren Küçükçekmece Korudent Diş polikliniğinde hem yönetici hem diş hekimi olarak çalışmaktayım.
Neden Serbest Diş Hekimi Olarak Çalışmaya Karar Verdiniz?
Fakülteden mezun olduktan sonra bir süre özel hastane diş hekimliği bölümünde çalıştım. Orada istediğimiz malzemeleri almakta ve hasta için uygun tedavi planları yapmakta zorluklar yaşıyorduk. O günün şartlarında en iyi diş üniti ve ekipman ile mesleğe başladığımda 23 yaşında idim.
Korudent Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği’nin Kuruluş Aşamasından Bahseder Misiniz?
20 yıldan fazla kendi muayenehanemde çalıştıktan sonra meslekte uzmanlaşmanın gerektiğine kanaat getirdim. Uzun bir süre klinik açmamız gerektiği yönünde fikir birliği yaptıysak da bir türlü eyleme geçme imkânımız olmadı. 2013 yılında klinik binasını kiraladık.
Polikliniğinizin Düzenlenmesi Sırasında Profesyonel Bir Destek Aldınız Mı? Aldıysanız Bu Süreci Bizimle Paylaşır Mısınız?
Mimar ile çalışan diş hekimi arkadaşlarımız klinik kullanımında sorunlar yaşadığını biliyorduk. Daha önce diş kliniği tasarlamış mimarlar ile de görüştük. Bizim birikimlerimizin klinikte kullanılmasını arzu ediyorduk. İnşaat halinde iken kliniğe girdiğimizde ana yerleşim planı gözümüzde canlandı. Odaların yeri, panoramik röntgen cihazı bölmesi ve lavabolar ile ilgili kararı vermiştik zaten.
Diğer ayrıntılar için İç Mimar Gözde Görgül’den destek aldık. Bize teknik olarak elektrik tesistı ve aydınlatma, bekleme odası yerleşimleri ve teknik standartlar ve havalandırma konusunda destek verdiler. Artık ünit yerleşimi için bile mimari çizimler gerekiyor. Data kabloları temiz ve kirli su giderleri aspiratörlerin yeri konusunda karşılıklı fikir birliği yaparak hareket ettik.
Klinik ortaklarımızın hepsi diş hekimi idi. Kliniğin yapım aşamasında sürekli fikir alışverişi yaptık. Diş hekimleri olarak mesleki tecrübelerimiz sayesinde uygulama esnasında ortaya çıkan sorunlar anında çözülebildi. Bu bizim için çok büyük bir avantajdı. Buna rağmen 3 aydan fazla süren bir hazırlık dönemimiz sonunda diş hekimliği malzemelerimizi yerleştirebilecek duruma gelebildik.
Sıra malzeme almaya gelmişti. Aslında en önemli aşamalardan birisi de bu aşamaydı. Fonksiyonel olarak kullanılacak malzemelerin kalitesi ve satış sonrası servis desteğinin çok önemli olduğunu biliyorduk. Sektörde uzun yıllardır başarılı bir şekilde satış ve servis hizmeti veren en iyi firmalardan birisi ile çalışmamız gerekiyordu. Firma sahibi Şenol Beyin yapıcı kişiliği Engin beyin teknik bilgi ve becerilerini gördüğümüzde artık o işi de bitirmiştik. Ünit, Panoramik diş röntgeni,ağız içi kamera, RVG ve bütün klinik malzemeleri Kent Dental şirketinden aldık.
Polikliniklerin En Önemli Bölümlerden Olan Sterilizasyon Bölümünün Tasarımı Sırasında Neler Yaptığınızı Bize Anlatabilir Misiniz?
Sterilizasyon kliniğimizin en önemli bölümü. Kirli alandan temiz alana doğru ilerleyen bir döngümüz var. Önce yıkama ve fiziksel temizlik, ardından kimyasal solüsyonda bekletme, sonrasında durulama ve kurutma, ardından poşetleme ve otoklav aşamalarının olduğu bir sirkülâsyonumuz var. Sterilizasyon odamız kesintisiz güç kaynağı ve jeneratöre bağlı. Otoklav raporlarımız da dosyalanmaktadır. Belirli periyotlar ile otoklav vakum testi ve mikrobiyolojik testler uygulamaktayız.
Ergonomiye önem veriyor musunuz? Eğer bunu önemli buluyorsanız, Korudent çalışma bölümlerinin ergonomik bir yapı olması için neler yaptığınızdan bahseder misiniz?
Öncelikli olarak havalandırma ve gün ışığından maksimum faydalanma üzerine tasarlama yaptık. Her çalışma odasında bulunan ünitlerin yönlerini aynı doğrultuda yapmaya özen gösterdik. Oda değiştiren hekimlerin ve asistanların rahat çalışabilmeleri için çekmece yerleşimleri ve malzeme dağılımlarının eşit olmasına özen gösteriyoruz.
Artık ünitler maximum ergonomi sağlayacak şekilde dizayn edildiği için hem röntgen hem de hasta kaydına hasta koltukta iken ulaşmak büyük kolaylık oluyor.
Hastaya gerektiğinde yapılacak işlemleri bilgisayar ekranında göstermek mümkün. Hekim taburesinden kalkmadan bütün malzemelere ulaşabilecek şekilde yerleşim olmasına da özen gösterdik.
Dental fobi, polikliniklerin olmazsa olmazı. Sizde bu fobiyi yaşayan hastalarınızın rahatlaması için herhangi özel bir çalışma bulunuyor mu?
Klinik bekleme odası hasta ve yakınlarının kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri şekilde tasarlandı. Rahat oturma grupları ve İstediği ikramı rahatlıkla alabileceği şartlar mevcut. Arzu ettiğinde diş tedavileri ile bilgileri alabileceği Korudent Dergi veya gazete ile güncel dergiler okuyarak rahatlayabilme imkânı var. Rahatsızlık vermeyecek kadar duyulabilen müzik yayını da hastalarımızı olumlu etkiliyor diyebilirim.
Asıl olarak dental fobiyi yenmek için öncelikle, hastaya güven vermek ve sonrasında da bilgilendirmek gerekiyor. Kendisine yapılacak işlemi adım adım fotoğraflar ile anlatıp bilinçlendirdikten sonra genellikle bir sorun yaşamıyoruz.
Muayenehane Açmayı Veya Mevcut Kliniğini Yeniden Dizayn Etmeyi Düşünen Meslektaşlarınıza Hangi Tavsiyelerde Bulunmak İstersiniz?
Mezun olduğumuz günden itibaren bizler gerek yurt içi gerek yurt dışı mesleki kongre ve fuarlara sürekli olarak katıldık. Orada hem yeniliklerden haberdar olma hem de değişik şehirlerde mesleğimizi yapan arkadaşlarımız ile görüşebilme fırsatı yakalıyoruz. Bu tip birikimler çok önemli ama bir anda elde edilebilecek cinsten değil maalesef.
Öncelikle hali hazırda çalışırken karşılaştığı sıkıntıları ve eksiklikleri tespit etmek gerekiyor. En büyük veri kişinin kendi deneyimleri ile topladığı veridir. Sorunların giderilmesi için neler yapılabileceği diğer meslektaşlar ile de müzakere edilip bir karara bağlandığında ideal çözümlerin oluştuğunu söyleyebiliriz. Halsi hazırda işleyen klinikler ile görüşüp tavsiyeler almakta yarar var. Özellikle ortaya çıkan sorunları dinleyip bunlara çözüm arayışına gidilmeli.