İmplant Diş Tedavisi
İmplant diş, titanyum kullanılarak, çekilmiş dişin yerine onun fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine koyulan yapay diş köküdür. İmplant yapımında amaç, kemik bağlantılı implant ve bu mevcut diş boşlukları implant veya implant üzerine yapılacak protezler ile giderilmesidir. İmplant sayesinde ağzınıza takılacak dişler, doğal dişiniz gibi estetik ve fonksiyon sağlar.
İmplant uygulandıktan sonra 2-6 ay bekleme süresi vardır. Daha sonra dişeti altına yerleştirilen implantın üstüne sabit veya çıkarılabilir protezler yapılır. İmplantların çekimden sonra fazla zaman kaybetmeden yerleştirilmesi kemik kaybını önler. Kayıp dişlerin yerine yerleştirilen implantlar çene kemiğinin şeklini ve yoğunluğunu korumaya yardımcı. Bu sayede dişeti dokuları, yanaklar ve dudaklar, desteklenir. Başka bir deyişle bütün yüz estetiği korunmuş olur.
İmplantlar çiğneme, gülümseme, konuşma ve tamamen doğal bir görünüm oluşmasına yardımcı olur. Bu işlevsellik sosyal, psikolojik ve fiziksel rahatlık sağlar.
İmplant uygulamalarının ana hedefi; implantlar ve bunlardan destek alan implant üstü protezler ile her türlü dişsizliğin ve eksik fonksiyonların giderilmesidir.
İmplantların Yapıldığı Durumlar:
Tek diş veya daha fazla diş eksiklikleri ve tam dişsizlikle implant yerleştirilmesinde uyguladığımız aşamalar:
- İmplant yapılmadan önce neler yapılmalıdır?
- İmplant diş size uygun mu?
- İmplant sorunları?
- İmplant yapıldıktan sonra nelerle karşılaşabilirsiniz?
Diş ile implant arası uygun yan aralık en az 1.5 mm olmalıdır. İki implant arası bu mesafe 3 mm olmak zorundadır. Diş ile implant arası aralık 1.5 mm den az ise veya iki implant birbirlerine 3 mm den yakın ise bu durum kemik kaybına neden olacaktır. Öncelikle implantı yerleştirecek uzman tarafından durumunuzun implant için elverişli olup olmadığı incelenir. İmplant eksik diş ya da dişlerin yerine konmasında çok rahat bir çözüm olmasına rağmen her hastada uygulanması mümkün değildir. İlk incelemenin ardından radyolojik incelemeler de yapılır. Çoğu zaman için yerleştirilecek implant için panoramik ve periapikal röntgen yeterli olur. Bazı durumlarda CT ( computerize tomografi ) çekilmesi gerekebilir. İmplant yerleştirildikten sonra uygulanacak tedavi planlanır. Eğer ağzınızda kendi dişleriniz varsa bu dişler incelenir gerekiyorsa tedavileri yapılır. Ağız hijyeni sağlanır ve dişeti sorunları varsa implantın yerleştirilmesinden önce giderilir.
İmplantın Yerleştirilmesi: Bu aşamada titanyum implant vidaları çene kemiği içinde açılan yuvaya yerleştirilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve yaklaşık bir saat kadar sürer.
İyileşme Süreci: Bu aşamada implantın çene kemiğine kaynaşması beklenir. İyileşme alt çenede 3, üst çenede 6 ay kadar sürer. Ancak bu süre kemiğin yapısı ve iyileşme potansiyeline bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.
Dayanağın Yerleştirilmesi: Titanyum vida çene kemiğine bağlandıktan sonra proteze dayanak olacak parça yerleştirilir. Bu parçaya "abutment" denir. Bu uygulama çok daha kolay ve kısadır. Yerleştirilen implant kök vazifesi görür, ve üzerine yapılan abutment alt yapı vazifesi görür.
Protezin Yapılması: Yerleştirilen implant vidası ve abutment yapılacak protez için bir alt yapı oluşturur ve protez planlandığı şekilde uygulanır. Böylece eksik dişleriniz tamamlanmış olur ve tedaviniz sona erer.