İmplant
Ağzında mevcut dişlerini kaybetmiş hastalar için uygulanan tedavilerden birisi de implant tedavisidir. Çekilmiş diş boşluklarına diş kökünü taklit eden titanyum vida yerleştirilir. Bu sayede dişi taklit eden yapay kökler hazırdır. Çiğneme fonksiyonunun yanı sıra estetik ve konuşma için de dişlerin varlığı büyük önem taşır. Diş eksikliğinde sadece sindirim sistemi bozulmaz.
Bir dişin eksik olması kişi için kısa vadedeki sorunlar kadar uzun vadede de problemler ve eksiklikler yaratacaktır. Bu yazıda sizlerle diş eksikliğini ve bunun nasıl giderilebileceğini irdeleyeceğiz. Diş hekimliğinde önemli bir yeri olan eksik diş yerine yapılan uygulamaların neler olduğunu ve bunların birbirlerine göre üstünlüklerini ayrı ayrı anlatmaya çalışacağım. Tedavi fiyatları da en çok merak edilen sorular arasında olduğu için onlar hakkında da bilgi vermek istiyorum.
Şimdi diş eksikliğinin nedenlerine göz atıp sizin dişlerinizi hangi sebep ile yitirdiğinizi bulalım.
En çok görülen diş kaybı nedenleri
1. Çürük Oluşumu: Genellikle ağız bakımının yeterli olmaması nedeni ile dişlerde çürük oluşur. Beslenme alışkanlıkları da ağız içerisinde diş çürüğü için elverişli bir ortam yaratır. Aşırı asit tüketimi ve şekerli besinlerin fazla kullanılması çürük için hızlandırıcı ve hazırlayıcı etkenlerdir. Soda kola ve ekşi besinler diş minesini bozan ve maalesef en çok kullanılan zararlı besinlerdendir. Çürük oluşumunu engellemek için bu tür yiyecek ve içecekler kullanımı sınırlandırılmalı kullanım sonrası ağzı en azından su ile çalkalamalıyız.
Diş çürüğü oluştuktan sonra ne yapılabileceği ile ilgili ayrıntılı bilgileri de sizinle paylaşacağım. Şimdi diş kaybı nedenleri ile devam edelim. En çok görülen diğer bir neden de ikinci madde olarak aşağıda yer alacak.
2. Periodontal Problemler: Toplumda diş eti hastalığı olarak bilinen periodontal hastalıklar dişlerin çürük olmaksınız kaybedilmesine neden olan önemli bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Dişi çene kemiğine bağlayan periodontal liflerin hastalığı diş sallanmasına neden olur. İlerleyen döneminde dişler sallanmaya başlar ve maalesef kaybedilir. Çoğu zaman birden fazla dişi ilgilendiren periodontal hastalıklar toplumda yayın olarak görülür. Erken dönemde teşhis ve tedavi edildiklerinde uzun süre dişlerin kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Kalıtsal olarak genler ile geçen periodontal problemler olduğu gibi ağız bakımının yeterli olmaması da en büyük hastalık oluşma nedenlerindendir. Kötü alışkanlıklarda bu hastalığın oluşumunu ve ilerlemesini olumsuz yönde etkiler. Bu alışkanlıkların başında diş sıkma ve gıcırdatma, sigara ve tütün kullanımı gelir.
ÜST ÇENEDE HİÇ DİŞİ OLAMAYAN HASTA İÇİN 6 İMPLANT
İMPLANT FİYATLARI
Dişler çekildikten sonra farklı tedavi alternatifleri mevcuttur. İmplant uygulaması için sabit veya hareketli sistemler kullanılabilir. Aşağıda örnek olarak üst çenede 4 alt çenede iki implant ile tedavi edilen bir hastayı göreceksiniz. Ekonomik olarak maliyeti ucuz bir implant tedavisi olan hassas tutuculu protez ile implant uygulamasında her implant için 500-600 Euro maliyet oluşur. Bunun üzerine yapılacak protezin maliyetini de eklemek zorundasınız.