Gelecekte Dişlerimizi Robotlar Mı Yapacak?
Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün makinalar ve yazılımlarda yenilikler yapılıyor. Yaşamın her alanındaki etkisinin hissedilmeye başlandığı Japonya'da 2035 yılına gelindiğinde işlerin neredeyse yüzde 50'si robotlar tarafından yapılacağı öngörülürken diş hekimliğindeki son durumu için Korudent Diş Kliniği kurucusu Sayın Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk.
Robotların insan gücünün yerini alacağı ve insanları işlerinden edeceği ile ilgili öngörüler var. Diş hekimliğinde de son yıllarda gelişen teknoloji nedeni ile bazı işlemler artık makinalar tarafından yapılıyor. Uzun zamandır mesleğimizde en temel işlemler olan ölçü karıştırma ve laboratuvarda model çıkarmaya kadar makinalara teslim etmiş durumdaydık zaten. Ancak artık daha hayati önem taşıyan dişlerin hazırlanma aşamaları hatta implantların yerleştirilme aşamalarda da robot teknolojisinden faydalanmaya başladık.
Dişlerin Hazırlanması Derken Biraz Konuyu Açar Mısınız?
Ağız içerisinde dişler kaplama için hazırlandıktan sonra dijital olarak bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bilgisayar ekranında teknisyenlerimiz ağızda hazırlanan dişler üzerine yapılacak kaplama tasarımını hazırlıyorlar. Bu işem büyük oranda yazılımın yönlendirmesi ile yapılıyor. Kapanış kaydı, yan dişlerle teması ve diş eti ile birleşme sınırına kadar en ince ayrıntısına kadar hazırlanan bu tasarım daha sonra ‘’bilgisayar destekli üretim’’ cihazında zirkonyum blokdan kazınarak üretilebilmektedir.
Diş Hekimliğinde Başka Kullanım Alanı Var Mıdır Robotların?
Diş tedavisinde 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' olarak kullanılan ve özellikle implant tedavisinde karşılaşılan komplikasyonların önüne geçmek amacı yön tayini yaparak implantın yapılacağı noktayı ve açıyı tespit eden sistem, doktorun hata yapma payını ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Özellikle yeterli cerrahi tecrübesi olmayan hekimlerin sinir zedelenmeleri ile karşılaşmaması için kullanmalarını tavsiye ettiğimiz bir yöntemdir. İmplantın yapılacağı en uygun yeri tomografi görüntüsü sayesinde tespit eder. Yazılım aracılığı ile model üzerine cerrahi şablon oluşturulur veya daha gelişmiş sistem olan uygulama esnasında doktora yol gösteren ve tedavi sırasında yazılımın tespit ettiği yerden kayma olduğunda cerrahı uyaran sistem de kullanılabilmektedir.
Sayın Kızılkaya Tıp Alanında Robot Kullanımı ile İlgili Görüşlerinizi de Alabilir Miyiz?
Robotlar yıllardır doktorlara ameliyat sırasında yardımcı oluyor. Ancak robotların tam anlamıyla güvenli olduğu söylenemiyor. ABD'de son on yılda cerrahi operasyonlarda hayatını kaybeden 144 kişinin ölümü robot kullanımına bağlanıyor. Özetle ne onsuz nede sadece onunla iyi bir tedavi mümkün değildir diyebiliriz. Buradan yola çıkarak zaten doktorların robotlar ve diğer teknolojk cihazlar ile birlikte hastalara bakması ile en yüksek tedavi başarısının yakalanacağını düşünüyorum.
Birçok insanın aklını kurcalayan diş ve tıp alanında robot kullanımı ile ilgili son derece açıklayıcı bilgiler veren Sayın Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.