Diş Eti Kanaması ve Tedavisi
Sağlık sorunları ilerlemeden tedavi edildiğinde daha kısa sürede şifa bulabilirsiniz. Tedavi fiyatları daha ucuz olur ve hastalığın tekrarlama olasılığı da azalır her zaman. Diş eti hastalığı da belirttiğim gibi, erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu sayede hastalık ilerlemez ve dişlerinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Bir hastalığı erken teşhis ve tedavi etmek de ancak farkındalık ile olabilir. Hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başladığında bunu farkedip tedaviye yönelmek gerekir. Hem de zaman kaybetmeden. Bütün hastalıklar için geçerli olan bu durumu atasözlerimiz de çok güzel bir şekilde özetlemiş. Bir çoğumuzun bildiği
Hasta olmaktan değil, geç kalmaktan kork!
deyişi oldukça anlamlı ve konuyu özetleyen bir özdeyiştir. Bu yazıda sizlere diş Eti hastalığı belirtilerini ve nedenlerini kısaca anlatmaya çalışacağım. Tıbbı terimler kullanmadan şade bir dil ile herkesin anlayabileceği biçimde anlatarak sizlere bir ölçüde kendi teşhisiniz yapabilecek ön bilgiler vermiş olacağım. Hangi durum neden olur? Geç kalınır ise ne gibi sorunlar ile karşılaşırsınız gibi tamamlayıcı bilgiler de vermek istiyorum. Ancak unutamamız gereken önemli bir konu bu bilgilerin genel bilgiler olduğu hiçbir zaman hekimin yaptığı muayene yerine geçmeyeceğidir. Mevcut durumunuz için kesin teşhis ve tedavi ancak doktorun yaptığı kontrol sonrası belirlenebilir.
Öncelikle her zaman söylediğim gibi diş eti kanamasının önemli bir belirti olduğunu ve kırmızı alarm olarak algılanması gerektiğini tekrarlamak istiyorum. Diş eti kenarında hastalık artık başlamış demektir. Diş eti bu duruma gelmeden önce renginde kızarıklık ve yüzeyinde parlaklık oluşmuş. Düzenli fırçalama sayesinde genellikle bu durum normale döner. Ancak diş eti üzerinde yapılan diş kaplaması veya protezi ile ilgili bir sorun var ise ne kadar iyi fırçalarsak fırçalayalım veya hangi ilacı kullanırsak ilerlemesi konusudur. Genellikle diş kaplamasının diş eti ile birleştiği bölgedeki problemler nedeniyle diş eti sağlığın bozulur.
-
Diş kaplaması diş eti sağlığını nasıl bozar?
Diş eti kenarında kaplamanın kenarı diş eti üzerine gelecek şekilde geniş yapılmış ise diş eti problemleri oluşur. Bu durum iyi alınmamış ölçüler nedeniyle olabilir. Diğer bir sebebi de diş teknisyenin dikkatsiz çalışmasıdır. Giderilebilmesi için kaplamanın sökülerek yeniden yapılması gerekir. Çünkü diş kaplaması yapıştırıldığında kaplamanın kenarı diş eti üzerine taşar ve yapıştırma simanı burada ciddi bir problem yaratır. Kaplama takıldıktan sonra 2 - 3 hafta gibi bir süre içerisinde diş eti problemi giderek artar. Düzenli fırçalama olsa bile kanama her geçen gün daha da artacaktır. Bu durumu zaman kaybetmeden diş kaplamanızı yapan doktora söylemeniz ve çözüme ulaştırmanız gerekir.
Diş kaplaması ile ilgili diğer önemli bir sorunda kaplama kenarının dişeti içerisine fazla girmesidir. Diş hekiminin yaptığı diş kesimi ve aldığı ölçü büyük önem taşır. Diş teknisyeni de bu ölçüyü modele aktarıldığında hatasız bir şekilde modelaj yani şekillendirme yapmalıdır.
Diş eti altına doğru fazla uzun yapılmış diş kaplamaları basınç yapacağı için damar dolaşımı bozulur. Yapılan dişin provası sırasında diş etinde beyazlama görülüyor ise kan damarlarının basınç altında kaldığı anlaşılır. Kısaltılan kaplama kenarları uzun dönemde de sorun oluşmasını engeller. Prova sırasında bu durum fark edilmelidir. Ancak prova so rasında bu durum fark edilmeden diş köprüsü veya kaplaması yapıştırılır ise tedavi için kaplamayı çıkarmaktan başka çare yoktur. Yapıştırılmış bir diş kaplaması sürekli yapıştırıldı ise çıkarmak sorun yaratabilir. Özellikle zirkonyum diş kaplamalar çıkarma sırasında hasar görebilir. Yapılan diş kaplama ve köprülerinin geçici olarak yapıştırılması bu anlamda önemli avantaj sağlar.
Diğer bir diş eti problemi de yapılan diş köprüsünün altında ortaya çıkan problemdir. Eksik diş bölgesinde dişeti üzerine gelen gövde şekillendirmesi kolay temizlenebilecek şekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde yemek artıkları girmesi ve zor çıkarılması nedeniyle diş etinde problemler olmuş.
Köprü gövdesinin diş eti ile tehdit geçecek şekilde ayarlanması gerekir. Bazı diş teknisyenleri gövde belgesindeki diş etine kazıyarak diş etine basıncı yapan köprüler yapar. Bu durumda o bölgede zaman içerisinde hem has kokusunu için elverişli bir ortam yaratılmakta hem de diş eti kan dolaşımı bozulduğu için direksiyon ortaya çıkar. Yapılması gereken çıkarın karakterde altındaki basınca ortadan kaldırmaktır.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya